Toyama Ryu

Vi är medlemmar i Toyama Ryu Iaido Yamaguchi-ha Japan (Toyama-Ryu Iaido Federation) . Namnet Toyama Ryu kommer från från en militär skola i Tokyo, Toyama Gakko. Nakayama Hakudo var instruktör för den japanska armen, flygvapnet och flottan. Nakayamas bagrund var från Mugai Ryu, och baserat på den skolan utvecklade och lärde han ut tekniker användbara för den japanska krigsmakten. Och det var också Nakayama som skapade Toyama Ryu Iaido.

Efter kriget ville några av Nakayamas elever bevara hans stil Toyama Ryu. De som startade upp träningen igen var Överste Morinaga, instruktör på Toyama Gakko, och Yamaguchi Yuuki, en kollega till Överste Morinaga. Yamaguchi hade lägre militär grad än Morinaga men hade en superb svärdsteknik. Det var även vid den här tiden som Nakamura Taisaburo började studera Toyama Ryu.

 

Med tiden formerades tre olika stilar inom Toyama Ryu och ett försök gjordes i Kyoto 1976, vid den första Zen Koku Taikai, att förena stilarna. Men vid träningens avslutningsfest delade Nakamura ut visitkort där han presenterades som soshihan, huvudinstruktör, för Toyama Ryu och detta kunde Morinaga och Yamaguchi inte acceptera. Något enande blev aldrig av och det finns fortfarande tre stilar: Yamaguchi-ha, Morinaga-ha och Nakamura-ha. Det finns ingen gemensam ledare och alla tre stilar har sina egna graderingar och graderingsregler. Den mest utövade stilen är Yamaguchi-ha.

Medlemskap
Vill du åka till Japan och träna Toyama Ryu Iaido och bli graderad så behöver du bli medlem i Toyama-Ryu Iaido Federation (Japan). För närvarande kostar det ca 70 euro per år. Kontakta Johan Pettersson för medlemskap!

Toyama Ryu